US Openin suosikit, haastajat ja mustat hevoset

US Openin suosikit, haastajat ja mustat hevoset
Tenniksen US Open on käynnissä! Ketkä ovat suosikit, kovimmat haastajat tai mahdolliset yllättäjät? Kuva: ZUMA Press, Inc./Alamy Live News
Tenniksen US Open käynnistyy tänään. Seuraavassa katsaus turnauksen suosikkeihin, haastajiin ja todellisiin mustiin hevosiin.

Miehet – Djokovic vai Alcaraz?


Suosikki – Novak Djokovic


Espanjan nuorukainen Carlos Alcaraz kukisti Novak Djokovicin Wimbledonissa viiden erän finaalissa. Silti Djokovic on edelleen suosikki. Ei kai siitä liene epäselvyyttä, että serbi on kaikkien aikojen tennispelaaja ja edelleen kovassa vireessä. Tänä vuonna Djokovic jo ehti voittaa Australian avoimet sekä Ranskan avoimet. Wimbedonin hän oli vienyt neljästi peräkkäin ennen kesän niukkaa tappiota.
Djokovicilla on vielä ylivertainen kokemus. US Open ei ole ollut Djokovicille se kaikista helpoin Grand Slam. Hän on voittanut New Yorkissa vain kolmesti, vuosina 2011, 2015 ja 2018.Haastaja – Carlos Alcaraz


Alcaraz on hallitseva US Openin mestari, mutta kyllä hänet on vielä laitettava haastajan pallille. Taidoiltaan hänellä ja Djokovicilla tuskin on sen kummempaa eroa, mutta kokemus on serbialaisen puolella. Djokovic on tasapainoinen pelaaja, jolla ei juurikaan ole heikkouksia. Saman voi sanoa Alcarazista.
Alcaraz ei itse pidä itseään täydellisenä pelaajana, mutta esimerkiksi Nick Kyrgios totesi hiljattain haastattelussa, että tennispelaajalla (Alcaraz) ei ole heikkouksia ennen kuin joku ne paljastaa. Tätä ei tänä vuonna ole tehty Alcarazin osalta.Mustat hevoset – Jannik Sinner ja Taylor Fritz


Jannik Sinnerin voisi nostaa yhdeksi mahdolliseksi yllättjäksi. Italialainen Sinner on vasta 22-vuotias ja varmasti Alcarazin tavoin tulee olemaan usein tulevaisuudessa Grand Slamien finaaleissa.
Sinnerin ura on edennyt hyvin. Wimbledonissa hän oli jo semifinaalissa, mutta putosi Djokovicille suoraan kolmessa erässä.
Hiljattain Sinner voitti Torontossa Masters 1000 -turnauksen. Kaikki menee hänen kohdallaan mukavasti askel askeleelta.
Sinner ei ole vielä täydellinen pelaaja, liikkuminen ei ole parhaimmillaan eikä voimaakaan vielä ole kovasta. Sinnerin asenne on saanut tennisexperteiltä kiitosta.

Taylor Fritz on kotiyleisön suosikki, ja kyllähän se jotain merkitsee, että stadion kannustaa. Fritz on tällä hetkellä USA:n pelaajien ykkönen. Hän on 25-vuotias ja 196 cm pitkä, perinteinen syöttökone. Kuti lähtee kovaa ja korkealta. Samaten kämmen on vahva, mutta kahden käden rysty taitaa olla kuitenkin se kovin ase.
Fritz on hitaanlainen, ei kai kukaan noin pitkä voi tenniskentällä kovin nopea ollakaan. Syötöllään Fritz pystyy pitämään pelejä tasaisena, ja jos yleisö saisi miehessä vielä extratsempin päälle, niin ehkäpä sitten?*

Naiset – tasaisempaa kuin miesten puolella


Suosikki – Iga Swiatek


Puolalainen Iga Swiatek on WTA rankingin ykkönen ja vetomarkkinoiden ykkössuosikki. Hän on US Openin hallitseva mestari, ja tänä vuonna voitettuna on jo Ranskan avoimet. Kesän Wimbledonissa Swiatek jäi neljännesfinaaleihin.
Swiatek on aika lähellä kokonaista pakettia. Heikkouksia ei juurikaan ole, ja lyöntivalikoimassa varsinkin kämmen on ollut kova. Swiatekin vahvuuksiksi on ehdottomasti sanottava myös hänen nopeutensa ja urheilullisuutensa. Hän liikkuu kaikin puolin hyvin, ja se antaa mahdollisuudet lyödä palloa hyvistä asemista.Haastaja – Aryna Sabalenka


Swiatekin ykköshaastajaksi voisi nostaa valkovenäläisen Aryna Sabalenkan. Sabalenka voitti alkuvuodesta Australian avoimet. Tämän kesän Wimbledonissa ja viime vuoden US Openissa Sabalenka oli semifinaaleissa.
Sabalenkan vahvuus on voimapuolella. Harva naistenniksessa tänä päivänä lyö palloa yhtä kovaa kuin Sabalenka.
Sabalenka ei pelissä juurikaan passaile, vaan käy heti hyökkäykseen. Kovalla kudilla hän pommittaa kentän takalinjoilta palloa ristiin. Syöttökin on kova.
Sabalenka ei juurikaan nouse verkolle, eikä lyö stoppareita. Hän on ehkä hieman yksipuolinen, mutta nopealla kentällä se toimii.Mustat hevoset – Jessica Pegula ja Ons Jabeur


Pegula on jo 29-vuotias, mutta menestystä on alkanut tulla vasta aivan hiljattain. Hänen jokaisen Grand Slamin parhaat sijoitukset ovat tältä vuosikymmeneltä. Viime vuoden US Openissa hän oli neljännesfinaaleissa, sama nyt kesällä Wimbledonissa.
Pegula ei ole samalla tavalla atleettinen tai taitava lyömään palloa kuin WTA-rankingin kärkinimet.
Pegulakin pelaa aggressiivistä tennistä. Hänen lyönneissään ei ole kierrettä, mutta ainakin hän itse sanoi ajoituksen olevan vahvuus. Kotiyleisön tuki ja kokemus myös ovat Pegulalle valtteja.

Ons Jabeur

oli Wimblednonissa taas niin lähellä, mutta ei sitten vieläkään päässyt nostamaan voittopokaalia.
Jabeur on myös 29-vuotias, eikä hän vielä ole voittanut Grand Slamia. Hänenkin parhaat sijoitukset ovat tältä vuosikymmeneltä. Wimbledonissa Jabeur oli finaalissa tämän vuoden lisäksi viime vuonna. Ja viime vuoden US Openissa hän myös oli finaalissa.
Tunisian kaikkien aikojen menestyneimmän tennispelaajan vahvuuksia on pelin monipuolisuus. Hän on itse sanonut lyövänsä välillä ”hulluja lyöntejä”, koska sellainen pelaaminen on hänestä parasta. Jabeurin stopparit ovat pahoja, voittolyöntejä voi tulla mistä vain ja miten vain.
Alustalla ei ole Jabeurille merkitystä, samat temput toimivat kaikkialla.