Suomen Davis Cupin finaalipaikka olisi jättiyllätys

Suomen Davis Cupin finaalipaikka olisi jättiyllätys
kuva: Belga News Agency / Alamy Stock Photo

Tappio Hollannille merkitsee sitä, että Suomen pitäisi kukistaa Kroatia sekä USA. Se olisi vuoden 2023 suurin suomalainen urheiluyllätys.
Suomen Davis Cupin finaalipaikka olisi jättiyllätys

USA olisi voitettava


Suomen mahdollisuudet edetä Davis Cupissa marraskuun finaaliturnaukseen ovat vähäiset. Syyskuun lohkopeleistä joka lohkon kaksi parasta pääsee finaaleihin.

*

Suomi aloitti oman lohkon lupaavasti Hollantia vastaan. Suomen kakkospelaaja Otto Virtanen (ATP 137) pieksi Hollannin Botic Van De Zandschulpin (ATP 47) puhtaasti 2-0.
Matsi oli kahden hyvin syöttävän pelaaja koitos. Molemmat hoitivat alussa omat syöttövuoronsa vaivattomasti. Virtanen pelasi aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti. Hän nousi usein verkolle ja piti hyökkäystä käynnissä.
Ensimmäinen erä meni tie breakiin asti, ja siinä hollantilaisella ei ollut mitään mahdollisuuksia. Virtanen pelasi mainiosti ja vei seitsemän palloa peräkkäin.

Toisessa erässä Virtanen jatkoi hyökkäämistä, ja se toi tuloksen hollantilaisen toisessa syöttövuorossa. Virtanen mursi, ja piti tämän jälkeen omat syöttövuoronsa. Erä Virtaselle 6-4 ja koko matsi 7-6, 6-4.
-Yksi parhaista otteluistani. Tosi hyvä fiilis onnistua ja pystyä voittamaan maailman parhaiden maiden turnauksessa, Virtanen sanoi matsin jälkeen.Hyvä alku, vaisu loppu


Loistava alku Suomelle, mutta siihen tyssäsi meno. Suomen ykköspelaaja Emil Ruusuvuori (ATP 60) on sairastellut viime aikoina, ja sen vuoksi mieheltä jäi US Openkin väliin. Ennen Davis Cupin matseja Ruusuvuorella oli alla liki kuukauden tauko, ja se oli iso kysymysmerkki.

Hollannin ykköspelaajan Tallon Griekspoorin (ATP 25) kausi on muutenkin ollut parempi kuin Ruusuvuorella. Ruusuvuori sai ottelun alkuun pari murtopalloa, mutta ei onnistunut kuitenkaan murtamaan syöttöä. Avauserän loppupuolella kumpikin pelaaja sai murrettua syötön. Mentiin tiebreakiin, jonka hollantilainen vei. Ruusuvuorella oli tiebreakissa eräpallokin, mutta ei tullut voittoa.
Toisessa erässä Griekspoor mursi Ruusuvuoren syötön kertaalleen, ja piti omansa. Voitto Griekspoorille 7-6, 6-3.Ehkä Ruusuvuori ei aivan ole nyt täydessä kunnossa, sillä nelinpeliin hänen tilalleen vaihdettiin Patrik Niklas-Salminen. Suomen toinen nelinpelaaja Harri Heliövaara kiiruhti Kroatiaan komean US Openin sekanelinpelin voiton jälkeen. Heliövaaran oli varmasti hankala saada latausta kohdalleen NeW Yorkin menestyksen jälkeen.
Nelinpeli oli tasainen. Suomi vei toisen erän tiebreakin niukasti 7-5, mutta kahdessa muussa erässä Hollanti mursi kerran, Suomi ei yhtään. Nelinpelin voitto hollantilaisille 6-4, 5-6, 6-3 ja koko matsi 2-1.

Kroatia ehkä kaatuu, USA tuskin


Suomi olisi ehdottomasti tarvinnut voiton Hollannista jatkopaikkaan. Nyt tilanne menee hyvin hankalaksi.
Seuraavalla kierroksella Suomi kohtaa Kroatian perjantaina ja lauantain USA:n. Kroatia olisi voitettavissa, vaikka se kotikentällään pelaakin. Varsinkin, jos Ruusuvuori saa itsensä täyteen iskuun, niin Suomella on mahdollisuutensa.

Kroatian ykköspelaaja Borna Coric on ATP rankingin sijalla 16, mutta ei hän järin hyvässä kunnossa ole. US Openissakin Coric putosi heti avauskierroksella Argentiinan Baezille 0-3.
Kroatian kakkospelaaja Borna Gojo on ATP-listoilla sijalla 114. Jos Otto Virtanen pelaa kuten Hollantia vastaan, niin miksipä hän ei taas voisi ottaa voiton. Nelinpeli saattaa taas olla ratkaiseva.

USA:ta vastaan Suomi on hyvin selvä altavastaaja. Voitto olisi pienoinen jymypaukku. USA:lla on tietenkin vahva joukkue. Ykköspelaaja Frances Tiafoe on ATP-listan kymmenes ja kakkonen Tommy Paul sijalla 13. Varapelaaja Mackenzie McDonaldin ATP-rankkaus 43 on parempi kuin Suomen ykkösen Ruusuvuoren.
USA:n nelinpeliparin Krajicek sekä Ram nelinpelin ATP-rankingit ovat kolmonen ja nelonen. USA on vahva ehdokas viemään koko Davis Cupin.