Suomi olympiahistorian suurin menestyjä!

Suomi olympiahistorian suurin menestyjä!
Suomen pitkä ja menestyksekäs historia kesäolympialaisissa on laajalti tiedossa. Harva kuitenkaan tietää, että Suomi on väkilukuun suhteutettuna jopa kaikkien aikojen ykkönen! (Kuva: Hulton Archive/Getty Images)

Suomi kesäkisojen ykkönen!


Suomen historia olympialaisten kesäkisoissa on komea. Suomi on osallistunut kesäolympialaisiin vuodesta 1908 alkaen ja saaliina on 303 mitalia. Suomen olympiamitalit kautta aikojen kesäkisoissa sisältää 101 kultaa, 84 hopeaa ja 118 pronssia. Varsinkin 1920-luvulla Suomi oli pitelemätön, muhkein mitalisaalis tuli 1924 Pariisista jossa suomalaiset hamusivat peräti 37 olympiamitalia.

Sittemmin tahti on toki laantunut ja 2000-luvulla on nähty myös historian ensimmäiset kesäolympialaiset, joissa Suomi on jäänyt kokonaan ilman kultaista mitalia. Itse asiassa sinivalkoista kultaa on huuhdottu tällä vuosituhannella vain kerran, kun Satu Mäkelä-Nummela tähtäsi trap-ammunnassa uuden olympiaennätyksen ja pokkasi kultaa Pekingissä vuonna 2008. Ylipäänsä suomalaiset olympiamitalistit ovat olleet tällä vuosituhannella harvassa. Seuraava mahdollisuus korjata tilastoja aukeaa, kun Tokion olympialaiset 2020 polkaistaan käyntiin heinäkuussa!



Kaikista mielenkiintoisimmat tilastot saadaan aikaan, kun verrataan kesäolympialaisten mitalisaalista väkilukuun. Eniten olympiamitaleja saavuttaneet maat USA, Venäjä tai Saksa eivät tässä vertailussa pärjää. Nykyaikaisen olympiahistorian menestynein maa suhteutettuna väkilukuun sen sijaan on kesäkisoissa... tadaaa... Suomi! Tulos on sama riippumatta siitä, vertaillaanko kokonaismitalimäärää vai pelkästään voitettuja kultamitaleita.

Jos mitataan kultamitaleja asukaslukuun, Suomi on 101:llä kullallaan niukka ykkönen ennen Unkaria. Kolmantena tässä listauksessa on Bahama, joka on oiva esimerkki siitä että pienen maan kohdalla muutamalla mitalilla ollaan tällaisessa taulukossa vahvoilla. Bahaman alle 400 000 ihmisen väestö nousee korkealle kuudella voitetulla kultamitalilla. Listauksen neljäntenä on länsinaapurimme Ruotsi.

Tulos on kärkipaikan osalta sama, vaikka mitattaisiin kokonaismitalisaalista väkilukuun suhteutettuna. Suomi on edelleen ykkönen, tällä kertaa selvemmällä erolla Unkariin. Ruotsi nousee tässä vertailussa kolmoseksi jättäen Bahaman neljänneksi. Pohjoismaat ovat ylipäänsä molemmissa vertailuissa hyvin edustettuna, sillä myös Norja ja Tanska ovat historian saatossa menestyneet top-10 sijojen arvoisesti väkilukuun suhteutettuna.



Suomalaiset olympiamenestyjät Top-10


Tilastojen takana mitaleja voittavat aina oikeat ihmiset. Ketkä sitten ovat ne suomalaiset olympiajättiläiset, jotka ovat historian saatossa nostaneet Suomen suhteellisesti mitattuna kesäkisojen menestyneimmäksi maaksi? Eniten olympiamitaleja voittanut suomalainen ei ainakaan yllätä ketään!

  1. Paavo Nurmi (9 kultaa, 3 hopeaa)
  2. Ville Ritola (5 kultaa, 3 hopeaa)
  3. Hannes Kolehmainen (5 kultaa, 1 hopea)
  4. Lasse Virén (4 kultaa)
  5. Veikko Huhtanen (3 kultaa, 1 hopea, 1 pronssi)
  6. Paavo Aaltonen (3 kultaa, 2 pronssia)
  7. Pertti Karppinen (3 kultaa)
  8. Heikki Savolainen (2 kultaa, 1 hopea, 6 pronssia)
  9. Volmari Iso-Hollo (2 kultaa, 1 hopea, 1 pronssi)
  10. Pentti Linnosvuo, Kustaa Pihlajamäki, Armas Taipale, Kurt Wires (2 kultaa, 1 hopea)

Kärjestä löytyy tuttuja nimiä. Paavo Nurmi on historian ylivoimaisesti menestyksekkäin olympiaurheilija, joka voitti jopa samana päivänä kaksi kultaa 5000 ja 1500 metrin juoksuissa. Myös Ville Ritola, Hannes "Hurja-Hannes" Kolehmainen ja Lasse Virén edustavat suomalaista kestävyysjuoksun folklorea.

Mutta ei Suomi pelkästään kestävyysjuoksun tai edes laajemmin yleisurheilun varassa ole mitalitilastoissa ollut. Voimistelijat Veikko Huhtanen, Paavo Aaltonen ja Heikki Savolainen vuolivat kultaa viime vuosituhannen puolivälin tienoilla tai hieman sitä ennen. Pertti Karppinen puolestaan hallitsi yksikkösoutua Montrealista 1976 Los Angelesiin 1984 viemällä kultaa kolmissa peräkkäisissä kesäolympialaisissa.

Myös paini on ollut vahvasti mitalilajeja Suomen olympiahistoriassa. Vanhemman polven edustaja Kustaa Pihlajamäki on lajin menestynein urheilija ja viime vuosituhannen alkupuolella maastamme löytyi myös useita muita kahden olympiakullan painijoita.



Sinivalkoiset menestyslajit


Suomen olympiamenestys kesäkisoissa painottuu varsin perinteisiin lajeihin, jo antiikin olympialaiset tarjosivat katsojilleen mm. juoksukilpailuja, painia sekä keihäänheittoa. Nykykisoissa myös useat uudet olympialajit tekevät tuloaan, mutta sinivalkoisten menestyslajien mitalimääriin tulee olemaan pitkä ja kivinen tie. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa vaikkapa rullalautailija Lizzie Armanto tai golffari Matilda Castren nähdään tällaisissa listauksissa?

Suomen menestys on lähes jokaisen melko pienen maan tavoin vahvasti polarisoitunut, eli keskittynyt muutamaan menestyslajiin. Tämä pätee niin kesä- kuin talvikisoissakin, joissa suomalaiset mäkihypyn olympiavoittajat sekä kultaiset maastohiihtäjät ovat keränneet valtaosan menestyksestä.

10.000m kestävyysjuoksu


Kestävyysjuoksu on ollut suomen suurin ja kaunein kautta aikojen, joten ei ihme että ylivoimaisesti suurin osa mitaleista kesäolympialaisissa on tullut yleisurheilusta. Yksittäisistä lajeista 10 000 metrin juoksu on se ykkönen ja Suomi onkin historian menestynein maa tässä lajissa ennen Etiopiaa. Nurmi, Ritola, Virén ja kumppanit ovat napanneet kymppitonnilla aikojen saatossa Suomeen yhteensä viisitoista mitalia joista seitsemän kultaista.

Keihäänheitto


Yleisurheilulajeista myös keihäänheitto on ollut suuri mitalilähde ja tässä lajissa Suomen ylivaltaa ei uhkaa kukaan. Jonni Myyrästä Heli Rantaseen ulottunut kultaputki ei ole viime vuosikymmeninä saanut jatkoa, mutta kaikesta huolimatta Suomi on 22:lla mitalilla ja seitsemällä kullalla aivan omaa luokkaansa olympialaisessa keihäänheittoperinteessä.

Kreikkalais-roomalainen paini


Myös paini on ollut todellinen suomalainen menestyslaji. Historian saatossa Suomi on saalistanut molskilta yhteensä 26 olympiamitalia, joista valtaosan kreikkalais-roomalaisesta painista. Tässäkin lajissa ne kirkkaimmat menestysvuodet ajoittuvat lähes sadan vuoden taakse, mutta painiperinteitä on pidetty myöhemminkin yllä mm. Marko Asellin toimesta.

Asellin Legendaarisen Atlantan finaalin vuodelta 1996 voit katsoa alta.