NHL Preseason - Top 5 suomalaisonnistujat

NHL Preseason - Top 5 suomalaisonnistujat
NHL-kausi 2023-24 on ovella ja kauteen valmistava preseason vetelee viimeisiään. Harjoituskauden perusteella useampikin suomalaispelaaja lähtee varsinaiseen sesonkiin erinomaisista asetelmista. Katso alta treenimatsien Top 5 suomalaiset! (Kuvat: Alamy)

Paljon suomalaisonnistujia


Kiekkofanien aikainen joulu koittaa varhain keskiviikkona 11. lokakuuta, kun NHL:n uusi kausi alkaa. Myös varsinaista kautta edeltävä preseason on jälleen tarjoillut useita ilonhetkiä suomalaisittain. Uusia yllättäviäkin nimiä on noussut parrasvaloihin ja toisaalta muutama vanha konna on väläytellyt. VL.com listaa alla viisi preseasonin suomalaista onnistujaa. Pelaajat ovat satunnaisessa järjestyksessä.

Valmistavien otteluiden osalta on aina syytä muistaa, että preseasonilla isossa roolissa ovat usein nimenomaan pienempien roolien sekä viimeisistä pelipaikoista taistelevat pelaajat. Sinivalkoisia supertähtiä kuten Mikko Rantasta tai Aleksander Barkovia ei siten tällä kertaa listalla nähdä, mutta NHL:n runkosarjan 2023-24 alkaessa kärkihevoset ovat taatusti kunnossa.Waltteri Merelä - Tampa Bay Lightning


Kotimaan Liigan Tapparassa vahvaa jälkeä tehnyt 25-vuotias Waltteri Merelä lähti kypsemmällä iällä tavoittelemaan NHL-unelmaansa. Juuri nyt tuo unelma on lähempänä kuin koskaan, sillä harjoituskausi on ollut vahvasti nousujohteinen. Tapparassa Merelästä kasvoi kokonaisvaltaisen pelaamisen lisäksi myös tehokas maalintekijä ja tuosta on saatu merkkejä myös rapakon takana.

Merelän viikonlopun tehoilta Nashville Predatorsia vastaan tuli oivaan saumaan. Kaksi maalia tehnyt ja yhden alustanut suomalaislaituri sai ylistävät kommentit myös päävalmentaja Jon Cooperilta. Paikka lopullisessa NHL-kokoonpanossa kauden alussa on vielä kaikkea muuta kuin varma, mutta näillä näytöillä Merelä nähdään jossain kohtaa kautta takuuvarmasti myös pelaavassa kokoonpanossa. Todennäköisesti aiemmin kuin myöhemmin.


Roby Järventie - Ottawa Senators


Toinen preseasonin onnistuja on ehdottomasti ollut Ottawa Senatorsin 21-vuotias laitahyökkääjä Roby Järventie. Vuoden 2020 kakkoskierroksen varaus on tavoitellut paikkaa parrasvaloissa kaksi täyttä kautta, mutta tähän asti kokemusta on tullut AHL:n puolelta. Merelän tavoin nyt näyttää kuitenkin erittäin hyvältä ja ilman loukkaantumisia uran NHL-debyytti on lähellä.

Järventie on tullut tutuksi nimenomaan hyökkäyspään osaamisensa ansiosta, joten tulostakin on tultava. Ja harjoituskaudella sitä on myös tullut. Laituri on iskenyt maaleja, päässyt pelaamaan ylivoimaa ja miellyttänyt valmennusjohtoa toisaalta myös aiempaa kokonaisvaltaisemman pelaamisensa kautta. Myös Järventien lopullinen sijoituspaikka kauden alussa on vielä auki, mutta toisaalta myös lopullinen läpimurto lähempänä kuin koskaan.


Eeli Tolvanen - Seattle Kraken


Pakkohan listalle on nostaa myös Seattlessa NHL-uransa uuteen nousuun kääntänyt Eeli Tolvanen. Kukapa olisi uskonut, että entisestä ailahtelevasta maalitykistä tulee "vanhoilla päivillä" laajennusjoukkue Krakenin näköinen työteliäs ja luotettava laitahyökkääjä. Näin kuitenkin näyttää käyneen ja treenikauden perusteella askelmerkit uuteen kauteen ovat lupaavat.

Tolvanen löysi viime kaudella nopeasti paikkansa Yanni Gourden johtaman ketjun laidalla. Toista laitaa viilettää juutti Oliver Bjorkstrand ja vitjan kemia oli helposti havaittavissa lähes alusta asti. Preseason on yhdessä pysyneeltä vitjalta sujunut myös mainiosti ja myös "Tolvy" on päässyt mukavasti tehoille.


Patrik Laine - Columbus Blue Jackets


Blue Jacketsin kesä oli kokonaisuudessaan melko kaoottinen valmentajasekoiluineen. Suomalaishyökkääjä Patrik Laine puolestaan on liitänyt pitkästä aikaa tutkan alla, mikä lienee pelkästään hyvä asia. Pääosin rapakon takana kesäänsä viettänyt Laine on näyttänyt preseasonilla varsin hyvältä ja meno on vaan parantunut valmistavan kauden edetessä.

Laine on pelannut treenimatseja niin laidalla kuin varsinkin keskellä ja tulosta on tullut. Sentterihaluistaan viime kauden lopulla julkisestikin puhunut Laine istutettiin Sabresia vastaan keskikaistalle ja tuloksena oli kaksi ykkösketjun huippuiltaa. Jos Blue Jacketsin kaudesta ei välttämättä muuten kauheasti mielenkiintoa tule löytymään, niin entistä monipuolisemman Laineen otteita kannattaa silti seurata tarkalla silmällä.


Erik Haula - New Jersey Devils


New Jersey Devils oli yksi viime kauden isoista onnistujista ja nälkä kasvaa syödessä. Nuori joukkue on vahvistunut entisestään ja tavoitteet ovat korkealla. Harjoituspelien perusteella homma on lähtenyt toimimaan heti alkusyksystä asti, sillä Devils on voittanut jokaisen pelaamaansa treenimatsin.

Yksi Devilsin vahvan hyökkäyskaluston potentiaalisia parantajia on Erik Haula. Yli 600 matsia NHL:n runkosarjassa pelannut Haula kuuluu suomalaispelaajien kokeneimpaan kaartiin ja uusi sopimus nosti myös palkkatason uran arvolle sopivaksi. Preseasonin perusteella Haula pelaa juuri nyt erinomaista lätkää ja monipuolisella asennehyökkääjällä on mahdollisuudet uransa parhaaseen kauteen myös pisteiden valossa.