4 ennustusta - näin käy NBA-kaudella 2023-2024

4 ennustusta - näin käy NBA-kaudella 2023-2024
Pitkä NBA-kausi edessä. Keväällä tiedetään, että menikö joku näistä ennustuksista pieleen. Tuskin meni. Kuva: Alamy

Kristallipallo kertoo - näin käy NBA:ssa!


NBA-kausi alkaa! Pallo heitetään ensimmäisen kerran tällä kaudella keskiympyrässä ylös 25.10. klo 02:30 Suomen aikaa, kun viime kauden mestari Denver Nuggets on isäntänä länsirannikon legendaariselle Los Angeles Lakersille.

Kauden aikana ehtii tapahtua paljon. Tässä neljä ennustusta tulevasta kaudesta:

1 Victor Wembanyama voittaa Defensive Player of the Year -palkinnon


Victor Wembanyama, viime kesän varaustilaisuuden ykkönen ja suurin koripallolahjakkuus sitten LeBron Jamesin, on jo kauden alla treenimatseissa näyttänyt, mitä on odotettavissa.

Wembanyama pelasi neljässä pre season -matsissa keskimäärin noin parikymmentä minuuttia per ottelu. Hänen pistemääränsä vaihtelivat 15 ja 23 välillä, ja levyrimäärät neljän ja kuuden välillä. Se mikä on vaikuttavinta, on Wemban 11 blokkia neljässä ottelussa.

Ensi kauden blokkitilaston voitto on hyvinkin mahdollista, ja siitä vielä yksi napsahdus eteenpäin, niin vuoden puolustajan -tittelikin on Wemban.
Wembanyaman pituus, ulottuvuus ja liikkuminen on jotain, mitä NBA:ssa ei olla nähty koskaan samassa paketissa. Tätä kuvastaa hyvin Spursin ensimmäinen treenimatsi. Wemba puolusti noin 195 cm pitkää Jalen Williamsia. Williams uunotti Wemban ja lähti nostamaan helppoa kolmosta, kun pakki oli kaukana selän takana. Jostain kuitenkin Wemban pitkä käsi yletti vielä pyyhkäisemään pallon katsomoon kuin mustekalan lonkero.

2 Utah Jazz voittaa runkosarjassa enemmän otteluita kuin Chicago Bulls


Lauri Markkasen nykyinen seura vastaan Markkasen NBA-uran ensimmäinen seura. Utah Jazz yllätti kaikki viime kaudella. Sitä odoteltiin aivan liigan pohjalle, mutta kolme suurta yllätystä auttoivat Jazzin olemaan pitkälle runkosarjassa pudotuspelijoukkueiden joukossa. Nämä kolme olivat: Markkasen huima kehitys, nuori sentteri Walker Kessler oli paljon parempi kuin odotettiin sekä valmentaja Will Hardy.

Nyt Kessler on vuoden kokeneempi, Markkanen ei ole ainakaan huonompi ja Hardylla on ollut taas pitkä tauko aikaa viritellä joukkuetta.
Jazz vielä hankki kesällä nelospaikalla John Collinsin, eli joukkue on varmasti parempi kuin viime kauden lopulla.
Chicago Bulls taas on menossa alaspäin. Se oli heikko viime kaudella, ja nyt joukkueen kolmen ison ryhmästä DeRozan sekä Vucevic ovat vain vuoden vanhempia.

Bullsin suurin ongelma on ykköspaikan pelaajan puute. Ilman kunnon PG:tä joukkue on yhtä aikaa tylsä ja kuriton. Zach LaVine pelaa taas hero-palloa, DeRozan ei vahingossakaan heitä kolmosen kaaren takaa ja Vucevic on entistä kömpelömpi.3 Milwaukee Bucks ei voita Idän konferenssia


Bucksista tuli kesällä uusi ”superjoukkue”, kun se hankki Portlandista pois halunneen Damian Lillardin. Tämä liike tehtiin ilmeisesti siksi, että joukkueen ykköstähti Giannis Antetokounmpo pysyisi Milwaukeessa eikä lähtisi turhautuneena muualle. Nyt Bucksilla on kaksi pelaajaa, joiden pistekeskiarvo oli viime kaudella yli 30 per ottelu.

Antetokounmpo taisi olla tyytyväinen Lillardin tulosta, sillä aivan kauden alla hän suostui allekirjoittamaan uuden kolmen vuoden jatkon sopimukselle.
Lillard ei tietenkään tullut ilmaiseksi. Bucks menetti kaupoissa Jrue Hollidayn sekä Grayson Allenin.

Nyt Bucksilla on kaksi pelaajaa, jotka viime kaudella ottivat yli 20 heittoa per matsi. Ehkä Bucksille pitäisi sitten antaa kaksi palloa? Miten käy joukkueen dynamiikan ja puolustuspään? Lillard on ykköspaikan pelaaja, ja hän saattaisi osata muuttaa peliään niin, että heittojen määrä vähenee ja syöttöjen kasvaa.

Viime kaudella Bucks putosi heti ensimmäisellä play offs -kierroksella Miami Heatille. Ei tappio tullut korintekijöiden vähyyden vuoksi. Khris Middleton on aina ollut luotettava laituri, joka tarvittaessa ottaa yli 20 heittoa ja laittaa pallot koriin hyvällä prosentilla.
Holliday oli yksi koko liigan parhaista puolustajista. Lillardin vaihto Hollidayhin näkyy puolustuksessa, eikä Bucks enää kevään pudotuspeleissä oli niin ”super” joukkue.4 Nikola Jokic voittaa MVP-palkinnon, taas


Vain kahdeksan pelaajaa NBA:n historiassa on voittanut vähintään kolme MVP-palkintoa, ja Jokićista on tulossa yhdeksäs. Tämän pitäisi olla hänen neljäs MVP-palkintonsa, mutta jotenkin palkintoraati sai viime kaudella Philadelphian Joel Embiidin paremmaksi. Viime vuonnakin palkinto olisi pitänyt antaa Jokicille sitä yksinkertaisesti syystä, että hän on liigan paras pelaaja, ja Nuggets on liigan paras joukkue.

Jokic on niin monipuolinen pelaaja, että harvoin NBA:ssakaan sellaisia näkee. Hän on varmasti kaikkien aikojen paras korisyöttöjä antava sentteri. Viime kaudella Jokicin keskiarvot olivat 24.5 pistettä, 11.8 levypalloa ja 9.8 korisyöttöä, eli melkein triplatuplakeskiarvo. Ainoastaan neljä kertaa NBA:n historiassa pelaaja on tehnyt triplatuplan kauden keskiarvossa, kahdesti Oscar Robertson ja kahdesti Russell Westbrook, ja nämä kaksi ovat takamiehiä.

Jokicin plussaksi täytyy vielä sanoa se, että hän on todellinen joukkuepelaaja, eikä ollenkaan tilastorohmu. Jokicin kanssa Denver Nuggets kehittyi NBA:n mestariksi, ja edelleen se on Läntisen konferenssin ykkössuosikki. Nuggets on Jokicin joukkue, ja sitä MVP Most Valuable Player tarkoittaa, eli pelaajaa, joka on kaikista arvokkain omalle joukkueelleen.