Neljä joukkuetta, jotka eivät voita Mestarien liigaa

Neljä joukkuetta, jotka eivät voita Mestarien liigaa

Mestarien liigan mestari ratkaistaan ensi kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Tämä mestari ei ole kukaan seuraavista. Kuva: Belga News Agency / Alamy Stock Photo

Ei Barca, Man United, Napoli tai AC Milan


Mestarien liiga on hyvässä vauhdissa. Finaali pelataan Lontoon Wembleyllä 1.6.2024. Seuraavassa neljä joukkuetta, joista mikään ei tule Wembleyllä nostamaan pokaalia. Nämä joukkueet eivät voita tämän kauden Mestarien liigaa.



Manchester United, edelleen sekaisin


Tämä lienee sanomattä selvää. Manchester United on edelleen sekaisin. United on vieläkin kaupallinen menestys. Deloitten listauksen mukaan se tekee maailman futisseuroista neljänneksi eniten liikevoittoa.

Kentällä tämä ei näy. Manchester United loi fanipohjansa sir Alex Fergusonin aikana. Sen jälkeen kaikki on ollut alamäkeä.

Nykyinen manageri Erik ten Haug ei ole saanut käännettyä suuntaa. Hollannin maajoukkueen, Ajaxin, Barcelonan ja myös Unitedin entinen manageri Louis van Gaal sanoi, että kyllä ten Haug on hyvä manageri, muta United ei ole jalkapalloseura, vaan kaupallinen seura. Van Gaal saattoi olla oikeassa.

Joka tapauksessa, Unitedin ryhmässä on sen verran ongelmia ja aukkoja, että ei se voita tämän vuoden Mestarien liigaa. Joukkueella on edelleen Harry Maguire varatopparina. Rasmus Höjlund kärjessä on iso kysymysmerkki. Jadon Sancho kiukutteli itsensä koirankoppiin ja Antony pieksi tyttöystävänsä, ja joutui jäähylle.

Harvassa ovat Unitedin joukkueesta pelaajat, jotka ovat aikoihin pelanneet parasta peliään. Ehkä Varanen ja Martinezin topparipari oli viime vuoden puolella kelvollinen, mutta ei se riitä pitkälle.



Napoli, viime kauden pomomiehet lähtivät muualle


Napoli voitti viime kaudella Italian mestaruuden Scudetton ensimmäistä kertaa sitten Diego Maradonan päivien 33 vuotta sitten.

Kesä oli hankala Napolille. Joukkueen menestyksen rakensi viime kaudella päävalmentaja Luciano Spalletti. Spalletti kuitenkin päätti jättää Napolin, ja elokuussa hänestä tuli Italian maajoukkueen päävalmentaja. Napolin ykkösmies on entinen AS Roman ja Al-Nassrin päävalmentaja Rudi Garcia.

Garcia palkattiin luultavasti siksi, koska hänen ymmärryksensä ja ajatuksensa futiksesta ja taktiikasta ovat hyvin samanlaisia Spallettin kanssa. Ranskalainen Garcia on voittanut reilun kymmenen vuotta sitten Lillen managerina Ranskan mestaruuden, siinä hänen meriittinsä. Ei oikein vakuuta.

Samaan aikaan Spallettin kanssa Napolin urheilujohtaja Cristiano Giuntoli jätti seuran. Hän oli yhdessä Spallettin kanssa rakentanut viime vuoden menestyksen.
Pelaajapuolellakin Napoli menetti paljon. Erinomainen korealaistoppari Kim Min-Jae lähti Bayern Muncheniin. Tilalle Napoli hankki brasilialaisen Natanin, mutta jää nähtäväksi pystyykö hän korvaamaan korealaisen.

Johtohahmo on poissa sivurajalta ja puolustuksesta. Napoli ei pärjää näillä eväillä maanosan parhaita vastaan.

AC Milan, liikaa muutoksia


AC Milan laittoi kesällä paljon uusiksi. Viime kaudella joukkue oli Mestarien liigan semifinaaleissa, jossa se hävisi paikallisvastus Interille.

Seuralegenda ja yksi johtajista Paolo Maldini riitaantui amerikkalaisen omistajan Gerry Cardinalen kanssa ja lähti läiskimään. Pelaajasiirtoja hoitivat entinen scout-pomo Moncada sekä uusi toimitusjohtaja Furlani.

He pistivät tuulemaan. Sandro Tonali lähti Newcastleen. AC Milan hankki veskari Sportiellon sekä keskikentän Luka Romeron. Sitten ostettiin Chelseasta Pulisic ja USA:n maajoukkueen Musah. Keskikentälle tulivat vielä Reijnders Feyenoordista ja Loftus-Cheek Chelseasta. Laituri Chukwueze tuli Villarealista ja kärki Okafor Salzburgista.

Tämän lisäksi AC Milan on vaihtamassa pelisysteeminsä 4-3-3:ksi.

Liikaa uutta. Viime Serie A:n kierroksella AC Milan hävisi taas Interille, ja nyt rumasti 1-5. Näitä retkahduksia joukkueelle varmasti tulee, kun iso osa kokoonpanosta vaihdettiin ja systeemi uusittiin. Ja vielä, Zlatan lopetti futiksen.



Barcelona, taas rahapulassa


Tämä ei ole Barcelonan vuosi. Joukkue puolustaa La Ligan voittoa, mutta nyt (jälleen) joukkueessa on paljon epävarmuustekijöitä.

Barcalla on taas rahahuolia. Seuralla oli muutama päivä ennen La Ligan alkua reilu kentällinen pelaajia, joilla oli edustusoikeus La Ligaan. Raha oli ongelmana silloinkin, kun Leo Messi ei jatkanut Barcassa vaan lähti Pariisiin, eikä tilanne lopulta ole siitä parantunut.

Espanjassa on ainakin suurempin futisseurojen talouden kanssa hyvin luovaa meininkiä, ja varmasti Barca saa homman kasaan, ja pelaa ajoittain hyvinkin, mutta kyllä rahasotkut lopulta näkyvät kentälläkin.

Viime kaudella Barcan puolustus oli erinomainen ja Robert Lewandowski oli kärjessä yhtä hyvä kuin Bayernin kanssa. Nyt tällä kaudella Barcan joukkue vaikuttaa superohuelta. Viime kaudella Busquets ja Dembele olivat isossa roolissa, nyt kumpikin on muualla. Alba menetti viime kauden lopulla paikan avauksessa, mutta kyllä hänenkin lähtönsä tuntuu. Eikä Barcelonalla ole ollut mahdollisuuksia korvata poistunutta kolmikkoa.

Mestarien liiga ei muutenkaan ole ollut Barcelonan menestysturnee viime aikoina. Xavin Barca oli erinomainen viime kauden La Ligassa, mutta Mestarien liigassa se jäi alkulohkoon. Nyt sillä on helppo alkulohko, mutta sen jälkeen menee vaikeaksi. Varsinkin jo talven mittaan joukkueeseen tulee loukkaantumisia.