Yleisurheilun MM-kisojen yllättäjät!

Yleisurheilun MM-kisojen yllättäjät!
Kuva: Alamy

Yllättäjiä ja nuoria lupauksia, MM-yleisurheilussa suosikki ei aina voita

Nuoret starat ja vanhemmat yllättäjät


Yleisurheilun MM-kisoissa on varmasti muutama voittaja, joiden menestys on todellinen jättiyllätys. Tilaa superyllätyksille on ainakin kaikista lyhyimmällä juoksumatkalla. Lisäksi on syytä katsoa, kenellä tulevaisuuden lupauksilla olisi jo saumat jättiyllätykseen.

Miesten 100 metriä - jos Kerley ei voitakaan?


Miesten satasella ei tällä hetkellä ole ylivoimaista suosikkia. Usain Boltin vuodet ovat kaukana takana, eikä edes Justin Gatlinin tasoista valtiasta ole ilmaantunut. Marcel Jacobsin voitto Tokion olympialaisissa kesällä 2021 oli suuryllätys. 2022 Eugenen MM-kisoissa Fred Kerley vei kullan, ja ykkössuosikki hän on nytkin, mutta takaa tulee haastajia, joilla on hyvät mahdollisuudet, ja vetomarkkinoilla isot kertoimet.

Kerley on juossut tällä kaudella vasta viisi satasta, ja näistä kaksi oli Yokohamassa toukokuussa. Kaksi Timanttiliigan kisaa Kerley vei Rabatissa ja Firenzessä, mutta heinäkuussa Silesiassa Etelä-Afrikan Simbine oli parempi.
Britannian Zharnel Hughes ja Kenian Ferdinand Omanyala ovat Kerleyn edellä tämän kauden maailmantilastoissa. Hughesin aika on 9.83 ja Omanyalan 9.84, Kerleyn paras on 9.88.
Satasella marginaalit ovat niin naurettavan pieniä, että kun mukana ei ole boltmaista kuningasta, niin kisa on avoin.
Voittajasuosikkilistaan voi aivan hyvin laittaa Kerleyn lisäksi Hughesin, Omanyalan, Simbinen, Botswanan Tebogon, Jamaikan Blaken ja koko USA:n ryhmän, eli Kerleyn lisäksi Lylesin, Charlestonin ja Colemanin.

*

Naisten 100 metriä - Fraserin aika jo taipua


Naisten satasen puolella voisi olla aika kukistaa Jamaikan Shelly-Ann Fraser. Fraser on jo 36-vuotias, ja kauden aloitus jäi kovin myöhäiseksi loukkaantumisen vuoksi. Ensimmäisen kerran Fraser juoksi tänään pikamatkan vasta heinäkuun 20. päivä. Voitto tuli Sveitsin Luzernissa, eikä Fraser ole tällä kaudella vähissä 100 m kisoissaan vielä hävinnyt, mutta silti kysymysmerkkejä on liian paljon.

Kauden tilastoissa Fraser on vasta nelosena. Hänen kauden parhaansa on 10.82. Edellä ovat Jamaikan Jackson ajalla 10.65, USA:n Richardson ajalla 10.71 ja Norsunluurannikon Ta Lou ajalla 10.75.
Vaikea nähdä, että 36-vuotiaana Fraseriltä löytyisi vielä toinen vaihde ja parannusta sen verran, että taas tulisi kultamitali. 12 kuukautta sitten Eugenen MM-kisoissa Fraser voitti ajalla 10.67, mutta tuskin tätä aikaa enää häneen koneestaan löytyy.
Vetomielessä nyt on aika katsoa haastajien isompia kertoimia.

*

Ja sitten tulevaisuuden lupauksia


Nigerialaissyntyinen irlantilainen Rhasidat Adeleke voisi olla jo kova tekijä naisten ratakierroksella. Hän on mukana myös 200 metrin kisassa, mutta 400 metriä on Adelekelle vahvempi. Hän on tällä hetkellä maailmantilaston nelonen ajalla 49.20. Tilastoykkönen McLaughlin-Levrone jää loukkaantumisen vuoksi sivuun, ja Adelekella on sitten hyvät mahdollisuudet mitaleille.

*

21-vuotias intialainen Jeswin Aldrin on miesten pituuden maailmantilaston ykkönen 842 cm pompulla. Harvoin Intiasta tulee yleisurheilun tähtiä, mutta tässä sellainen on tulossa. Aldrin ei ole ylittänyt kahdeksan metrin rajaa hyväksyttävästi kuin kaksi kertaa tuon maaliskuisen huiman hypyn jälkeen, mutta potentiaalia nuoressa miehessä selvästi on.

*

Birke Haylom on vasta 17-vuotias etiopialainen. Tällä kaudella hän teki Oslon Timanttiliigan kisassa uuden alle 20-vuotiaitten maailmanennätyksen maililla. Viime kuussa Silesian Timanttiliigan illassa hän juoksi 1500 metrillä 3.54.93. Tätä vauhtia Haylom tekee pian 1500 metrilläkin alle 20 vuotiaitten maailmanennätyksen. Se on kolmisen sekuntia nopeampi kuin Haylomin nykyinen ennätys, ja sillä ajalla tapeltaisiin jo MM-voitosta. Nyt Haylom on maailmanlistan kolmonen.

Kenian 19-vuotias Emmanuel Wanyonyi oli jo viime vuonna Eugenessa mukana 800 metrin finaalissa ja tuli komeasti neloseksi. Nyt voisi olla paikka pallilla. Tänä vuonna Wanyonyi on parantanut ennätystään lukemiin 1.43.27, eli hän on jo nyt kisan nopein mies. Wanyonyin menestys ei ole ollenkaan superyllätys, mutta pari vuotta sitten kukaan ei olisi arvannut tällaisen superlahjakkuuden näin nopeaa nousua.

*