Miltä näyttää Lauri Markkasen ja Utah Jazzin NBA-kausi?

Miltä näyttää Lauri Markkasen ja Utah Jazzin NBA-kausi?
Kuva:Alamy

Viime kaudella Lauri Markkasesta tuli tähti. Jatkuuko All Star -tahti tälläkin kaudella? Tuleeko Jazzista play offs -joukkue?

NBA-kausi alkaa, Markkanen on Jazzin ykkösmies!


Utah Jazzin ja Lauri Markkasen kauden ensimmäinen NBA:n runkosarjan matsi pelataan torstaina 26.10. Vastassa on Sacramento Kings
Viime kaudella Utah jazz rankattiin kauden alla yhdeksi koko NBA:n heikoimmista joukkueista ja Lauri Markkasta pidettiin jonkinlaisena kelvollisena roolipelaajana, ei mitään sen enempää.
Jazz yllätti ja Markkanen yllätti. Jazz oli viime kaudella pitkään kiinni pudotuspelipaikassa, kunnes seurajohto heitti pyyhkeen kehään ja kauppasi tukun avainpelaajia muualle. Tähtäin on edelleen tulevissa kausissa.
Lauri Markkasen kohdalla riittänee todeta, että lopulta hän sitten pelasi NBA:n All Stars -matsissa avausviisikossa ja voitti Vuoden kehittynein pelaaja -palkinnon.Tällä kaudella Markkanen ei enää yllätä ketään. Hän on Jazzin ykkösmies. Kyse on siitä, että onko tuleva kausi viime kauden veroinen, vai tuleeko vielä pientä liikehdintää suuntaan tai toiseen.Private Markkanen, Finnish Army


Markkasen kohdalla alkukesän armeija-aika on jonkinlainen kysymysmerkki. Intin käyminen ei tietenkään missään nimessä edistä urheilu-uraa, kyse on siitä, että tuleeko takapakkia?
Loppukesän MM-kisoista voi ottaa osviittaa siihen, että mikä oli Markkasen tilanne armeijapalveluksen jälkeen.

Suomen ja Markkasen MM-kisat alkoivat vaikeasti. Alkulohkossa Suomi hävisi kaikki ottelunsa. Markkasen pelaaminen ei ollut samanlaista dominontia kuin edellisen kesän EM-turnauksessa. Siihen on kyllä isona syynä myös se, että nyt hän oli merkattu mies. Vastustaja lähes aina tuplasi Markkasen puolustuksen, kun tällä oli pallo.
Japania vastaan Markkanen teki 27 pistettä, mutta Saksaa vastaan sain 12. Kolmosen kaaren takaa Markkanen oli alkulohkossa täysin jäässä, vain kolme meni sisään 20 kudista.
Jatkopeleissä Suomi hankki itselleen vielä olympiakarsintapaikan voittamalla Cape Verden ja Venezuelan. Vastus oli heikompi kuin alkulohkossa, nyt Markkanen pääsi olemaan ylivoimainen. Cape Verdeä vastaan hän teki 34 pistettä ja Venezuelaa vastaan 32 pistettä. Kolmosetkin upposivat jo paremmin. 12 kudista sisään viisi.Markkanen lähestyy kirkkainta kärkeä


Viime kauden alla Markkasta ei näkynyt NBA:n parhaiden pelaajien listalla, mutta nyt hän on säännöllisesti ainakin 40 parhaan joukossa.
Bleacher Report julkaisi oman top 100 -listansa lokakuun alkupuolella. Sillä listalla kärkiviisikko on tutut Jokic, Antetokounmpo, Doncic, Embiid ja Tatum. Markkanen on listalla sijalla 32, viime kauden listalla hän ei ollut mukana.
Bleacher Report kirjoittaa Markkasesta muun muassa näin:
”Hän on ensimmäinen pelaaja historiassa, joka on tehnyt kauden aikana yli 200 kolmosta ja yli 100 donkkausta. Korostaakseen taloudellisuuden merkitystä, Markkanen johti liigaa piste per kosketus -tilastossa.
Vielä on kehitettävää. Markkanen voisi parantaa luovuutta, syöttötaitoa ja puolustusta. Mutta vaikka hän ei tekisikään niin, hänen kykynsä vaikuttaa peliin on nyt kiistaton.”

Jos NBA-pelaajat rankkaa vain viime kauden perusteella, niin Markkasen sijoitus pitäisi olla korkeammalla. Mitä enemmän Markkanen pelaa vakuuttavia kausia, sitä korkeammalla hän näillä listoilla tulee olemaan.

Collins selvä vahvistus


Tämän kauden Jazz on selvästi parempi joukkue, mitä se oli viime kauden lopussa. Kesken kauden joukkueeseen otettu Markkasen entinen seurakaveri Kris Dunn Chicago Bulls -vuosilta on pelannut Utahissa mainiosti, ja hän saattaisi vaikka olla joukkueen avausviisikon ykköspaikan pelaaja.
Kesällä Utah hankki Atlantasta John Collinsin nelospaikalle, ja se leventää joukkuetta selvästi. Collins on astetta parempi kuin vaikka nyt penkin kautta mukaa tuleva Kelly Olynyk.
Kesän draft-tilaisuudessa Jazz otti ensimmäisellä kierroksella ison laiturin Taylor Hendricksin, takamies Keyonte Georgen ja vielä laituri Brian Sensabaughin. Tästä kolmikosta Keyonte George on kauden alla vaikuttanut osuvimmalta varaukselta. Eihän sellainen rookie ole, joka heti saa jotain ratkaisevaa aikaan, mutta parin vuoden päästä hän voisi olla avausviisikon pelaaja.Viime kaudella Las Vegasin kertoimenlaskijat arvioivat Jazz runkosarjan voittojen totals-rajan pelaajakauppojen jälkeen 24.5 voittoon. Lopulta Jazz voitti 37 matsia.
Tälle kaudella totals-raja on esimerkiksi XLBetillä edelleen varovaisesti 35.5 voittoa.

Lauri Markkanen noteerataan erilaisissa yksilövedoissa. XLBetillä Markkasen kerroin pistetilaston voitosta on 150, levypallotilaston voitosta 200, vuoden clutch -pelaajan palkinnosta 41 sekä koko kauden MVP-palkinnon saajaksi 195.Miltä näyttää Lauri Markkasen ja Utah Jazzin NBA-kausi?