Liigan alkukauden yllättäjät TOP-5

Liigan alkukauden yllättäjät TOP-5
Liigan runkosarjaa on takana kolmannes, joten on aika listata alkukauden yllätykset. Alempana TOP-listaus satunnaisessa järjestyksessä. (Kuva: Alamy)

Paljon yllättäjiä liigakaukaloissa


Mielenkiintoinen liigakausi 2023-24 on jo ensimmäisen kolmanneksen aikana tarjonnut lukuisia positiivisia ja negatiivisia yllätyksiä. VL.com päätti listata alkukauden isoimmat pommit.

Tällä viikolla Liiga on maajoukkuetauolla ja sarjaa on takana noin kolmannes. Lopullisia johtopäätöksiä ei vielä ole syytä tehdä, mutta hyvää osviittaa parisenkymmentä pelattua matsia per joukkue jo antaa.

Pelicans


Viime kauden sensaatiojoukkue Pelicans on alkukaudesta kyntänyt pahasti. Pisteitä on kertynyt vain reilu pinna per peli-tahtiin, mikä on viime kauden finalistille surkea suoritus. Pussinokat lähtivät tähän kauteen yhtenä menestyskandidaateista, mutta alkukaudesta meno on ollut tuskaista.

Pelicans asetti itselleen ennen kautta tavoitteeksi liigamestaruuden. Alkukaudesta lahtelaiset ovat kuitenkin viihtyneet taulukon toisessa päässä. Tämä on saanut monet tahot spekuloimaan jopa päävalmentaja Tommi Niemelän potkuilla. Ainakaan maajoukkuetaukoon mennessä ensi kaudeksi Ilvekseen siirtyvä Niemelä ei kalossin kuvaa takamukseensa saanut, mutta lieka on taatusti kireällä.


Jukurit


Nostetaan kauden positiivisista yllättäjistä joukkueena esiin Jukurit, joskin valinta voisi yhtä hyvin olla myös JYP tai Ässät. Jukurien kohdalla odotukset olivat kuitenkin kauden alla tästä kolmikosta kaikista matalimmat, mikä kallistaa vaakaa mikkeliläisten suuntaan.

Olli Jokinen on peluuttanut Jukureita kolmannella kaudellaan materiaaliin nähden loistavasti. Jukurit ei ole mikään maalikone, mutta toisaalta tiivis viisikkopelaaminen pitää lukemat matalina myös omassa päässä. Pinnoja on kertynyt yli puolitoista per matsi ja erityisesti maalivahti Rasmus Korhonen on loistanut.


Sami Niku


Yksittäisisät pelaajista ensimmäisenä mieleen nousee edellämainitun JYPin tehopuolustaja Sami Niku. Leijonia Karjala-turnauksessakin edustava pakki on takonut pisteitä siihen malliin, että vertailukohtaa pitää hakea historiankirjoista. Rapakon takana ovet eivät auenneet, mutta tätä menoa uusi yritys on edessä ensi kaudella.

Niku johtaa tehoillaan 9+16=25 pakkien pistepörssiä ylivoimaisesti ja ylipäänsä vain seurakaveri Jerry Turkulainen on tehnyt kaikista pelaajista enemmän pinnoja. Tämä kaksikko on myös suurin syy siihen, että JYP on ollut yksi alkukauden selkeistä valopilkuista Liigassa.


Lenni Hämeenaho


Porin Ässät kuuluu ehdottomasti alkukauden onnistujiin. Jere Härkälän alaisuudessa patapaidat ovat pelanneet umpitiivistä lätkää, jota vastaan on todella hankala iskeä maaleja. Viimeisenä lukkona on erinomainen maalivahti Niklas Rubin.

Padan hyökkääminen on kuitenkin ollut isossa kuvassa nuhaista. Ja sitten on Lenni Hämeenaho. Kesällä kakkoskierroksella NHL:ään varattu nuorukainen on ollut ilmiliekeissä kauden ensimmäisen kolmanneksen. Hämeenaho on iskenyt jo yhdeksän maalia, millä huippulupaus sivuaa koko viime kauden saldoaan.

Tahti on toki hieman hiipunut tulikuuman startin jälkeen, mutta kokonaisuutena Hämeenahon lähtö kauteen on ollut huima. Ässien kultakypärä on kaiken lisäksi sarjan tehotilaston kärkipäässä. Hämeenahon oma tavoite kesällä oli kehittyä Liigan johtavien pelaajien joukkoon parissa vuodessa. Tätä menoa nuori laituri kuitenkin venyttelee verkkoja paljon kirkkaammissa valoissa jo ensi kaudella.


Konnan paluu


Nostetaan listalle myös ikinuori Petri Kontiola, vaikka mies ei vielä tämän kauden osalta ole vetänyt piirtoakaan liigajäähän. Paluu Tapparan nuttuun on kuitenkin piakkoin edessä ja jo ilmoitus paluusta kaukaloihin oli melkoinen paukku.

Kontiola tuli rohkeasti ulos kertomalla keväisen päihdehoidon muuttaneen miehen ajatusmaailmaa ja samalla löytyi myös uudestaan kateissa ollut polte huippukiekkoon. Nyt "Konna" palaa sinne missä liigaura aikanaan yli kaksikymmentä vuotta sitten alkoi eli Tapparaan. Nähtäväksi jää, mikä on taiturin pelillinen anti. Väriä Kontiola joka tapauksessa sarjaan tuo rutkasti.


Karjalasta kajahtaa


Tällä viikolla kaukalot valtaa EHT-kiertueen avaus Karjala-turnaus. Tampereen Nokia Arenassa pelattavassa turnauksessa nähdään vahvasti liigapainotteinen Leijonat. Alta löydät parhaat kertoimet Suomen matseihin.