Koripallo EM 2015 Ennakko: Lohko A

Koripallo EM 2015 Ennakko: Lohko A
Koripallon EM-kisat käydään tänä vuonna Ranskassa. Suomen susijengi kohtaa avauspäivänä lauantaina 5. päivä syyskuuta hallitsevan Euroopan mestarin Ranskan. Lue ennakkotunnelmia ja mietteitä Suomen alkulohkosta!
Koripallo EM 2015 Ennakko: Lohko A

Venäjä


Venäjän maajoukkue oli täpärällä jäädä jopa ulos EM-kisoista, kun heinäkuussa koripalloliitto FIBA hyllytti Venäjän kaikista kansainvälisistä turnauksista Venäjän koripalloliiton sotkujen takia. Joukkueelle kuitenkin myönnettiin elokuun alussa lupa osallistua kisoihin. Liiton ja valmentajan toimet ovat heijastuneet myös pelaajiin. Pelaajat uhkasivat jopa boikotoida kisoja, koska päävalmentaja oli hyllyttämässä kolmea pelaajaa loukkaantumisten takia. Mukana oli mm. joukkueen kapteeni Anton Ponkrashovin. Pelaajat kuitenkin saivat jäädä joukkuekavereiden ansiosta.

Venäjän harjoitusottelut eivät ole menneet mairittelevasti. Parhaita pelaajia on jättäytynyt kisoista ulos, kuten Cleveland Cavaliersin Timofei Mozgov, Brooklyn Netsin Sergei Karasev sekä Petteri Koposen joukkuekaveriksi juuri siirtynyt Aleksei Shved. Joukkue on seitsemästä harjoitusottelusta hävinnyt neljä reilulla erolla. Serbialle tuli tappio elokuun alussa 56-75 ja reilu viikko jälkeenpäin uudelleen jopa 95-61. Ranskaa vastaan tuli myös rökäletappio 93-55 ja Kreikka pöllytti heitä 80-65. Viimeisiin peleihin peli-ilme on kuitenkin parantunut ja erityisesti puolustuspään toiminta on tiivistynyt.

Venäjän koripallossa on tapahtunut aikamoinen tason romahdus viime vuosina. Venäjä voitti EM-kisat vuonna 2007 ja tuli 2009 kolmanneksi. Joukkueen taustatekijät ja tähtipelaajien poissaolot eivät tee hyvää tämän vuoden EM-menestykselle. Neljän joukkueen jatkaessa jatkoon alkulohkosta, taistelee Venäjä kuitenkin sijoista 2-4. Venäjän tämänhetkinen taso ei kuitenkaan todennäköisesti riitä turnauksessa pitkälle. Voi hyvinkin olla, että joukkueiden, kuten Puolan ja Suomenkin kanssa saattaa tulla isoja ongelmia, jos puolustus ei pysy organisoituna ja kurinalaisena.


Sijoitus viime EM-kisoissa: 21

Seurattavia pelaajia:

Sergei Monja

Joukkueen kantavia voimia. Petteri Koposen seurakaveri Khimkistä. 2004 NBA-varaus ensimmäisellä kierroksella. Pelipaikka pieni laitahyökkääjä.

Igor Vjaltsev

Myöskin Khimkiä Venäjällä edustava takamies. Puolustuksen erikoismies.


Koripallo EM 2015 Ennakko: Lohko A

Bosnia & Hertsegovina


Bosnia joutuu todella haastavaan paikkaan tiukassa A-lohkossa. Harjoitusottelut ovat menneet huonosti. Joukkue on voittanut ainoastaan Tunisian ja Viron, mutta muita eurooppalaisia joukkueita vastaan on tullut pelkkiä reiluja tappioita. Bosnian paras sijoitus EM-kisoissa on vuodelta 1993, jolloin sijoitus oli kahdeksas.

Joukkue koki karvaan menetyksen, kun Bosnian ehdoton ykköspelaaja Mirza Teletovic ei keuhkosairauden vuoksi osallistu kisoihin. Myös viime kaudella debyyttinsä NBA:ssa Denver Nuggetsissa tehnyt Jusuf Nurkic on poissa loukkaantumisen vuoksi. Joukkue on pelaajamateriaaliltaan selkeästi kärkimaita heikompi. Selvän tasoeron vuoksi Bosniaa tuskin nähdään lohkon kärkikamppailuissa ja odotettavissa on alkulohkosta putoaminen. Suomelle hyvä päänahka otettavaksi alkulohkosta.


Sijoitus viime EM-kisoissa: 13

Seurattavia pelaajia:

Elmedin Kikanovic

211cm pitkä centeri, jonka kanssa Suomi saa olla varuillaan. Kova puolustaja ja hyvä low-post pelaaja.


Koripallo EM 2015 Ennakko: Lohko A

Ranska


Ranska pitää kisojen ennakkosuosikin viittaa harteillaan. Puolustava EM-mestari kärsi ensimmäisessä harjoitusottelussa tappion hieman yllättäen Suomelle, mutta on tämän jälkeen tehnyt vastustajistaan selvää jälkeä. Joukkue on elokuun aikana parantunut toden teolla loppujenkin NBA-pelaajien liityttyä joukkueeseen. Joukkue vilisee kovan luokan NBA-pelaajia ja on syytä olettaa heidän voittavan alkulohkon suvereenisti.

Pelaajamateriaaliltaan joukkue on lähes omaa luokkaansa Euroopassa. NBA-pelureiden pysyessä tasollaan ei monikaan joukkue pysty pistämään Ranskalle kampoihin. Joukkuetta johtaa nelinkertainen NBA-mestari Tony Parker. Muita NBA-tähtiä kisoissa nähdään mm. Nicolas Batum, Boris Diaw ja Rudy Gobert. New Orleans Pelicansia NBA:ssa edustava Alexis Ajinca joutui viime hetkillä jättämään joukkueen loukkaantumisen vuoksi. 218cm pitkä Ajinca oli kärsinyt akillesjännevammasta jo heinäkuussa ja kipu oli nyt yltynyt niin kovaksi että joutui palaamaan New Orleansiin tutkittavaksi. Ajincan korvaa nuori Mouhammadou Jaiteh. Ajincan akillesjännevaivat ovat näkyneet hänen liikkeissään kentällä ja mm. Suomea vastaan mies ei todellakaan ollut parhaimmillaan. Jaiteh tuo varmasti hyvää energisyyttä ja jämäkkyyttä korin alle.


Sijoitus viime EM-kisoissa: 1

Seurattavia pelaajia:

Tony Parker

Ei koripalloväelle esittelyjä kaipaa. San Antonio Spursin johtava pelintekijä. Kiistatta paras eurooppalainen pelinrakentaja. Todella taitava pallonkäsittelijä.

Rudy Gobert

Nuori, vasta 23-vuotias Utah Jazzin Centeri. Todella ulottuva pelaaja korin alla. Pystyy torjumaan heittoyrityksiä maalatulla alueella sekä on varsinainen donkkikone hyökkäyspäässä. Donkkasi viime NBA-kaudella yhteensä 134 kertaa.


Koripallo EM 2015 Ennakko: Lohko A

Suomi


Suomen Susijengi teki läpimurtonsa niin ikään EM-kisoissa kaksi vuotta sitten. Silloin Suomi yllätti voittamalla mm. Venäjän ja Kreikan. Suomi pystyy hyvänä päivänä taistelemaan voitosta Euroopan huippumaiden kanssa. Suomi voitti harjoituspelissä Ranskan heinä-elokuun vaihteessa. Suomen peli on kuitenkin välillä liikaa avausmiesten varassa, eikä penkiltä tulleiden pelaajien taso ja koko riitä aivan huippumaita vastaan. Suomella kuitenkin täydet mahdollisuudet päästä alkulohkosta jatkoon. Suomen tulee selvittää rutiinilla Bosnian ja Israelin tasoiset maat. Jopa heikentynyttä Venäjää vastaan Suomi voi hyvällä pelillä raapia voiton ja sijoittua jopa lohkon toiseksi. Suomelle ison haasteen luo tiivis ottelutahti. Kuuteen päivään viisi ottelua on paljon. Jo harjoitusotteluissa oli nähtävissä focuksen herpaantumista back-to-back peleissä.

Suomi on valmistautunut turnaukseen hyvin ja pelannut paljon harjoitusotteluita. Joukkueeseen on ajettu sisään nuoria ja uusia pelaajia, kuten Joonas Caven ja Carld Lindbom. Nuorukaisista Caven sai kutsun EM-kisoihin. Erik Murphy on noussut todella isoon rooliin ja on kehittynyt pelaajana viime kauden aikana valtavasti. Todella taidokas iso pelaaja, joka ei niinkään pelaa voima-ominaisuuksillaan vaan taidollaan ja poikkeuksellisen hyvällä heittopelillä. Lisäksi Suomen kansalaisuuden saanut Jamar Wilson on tuonut hyvää energiaa ja aggressiivisuutta joukkueeseen. On hyvä varamies Petteri Koposelle ja tämän kaksikon ollessa samaan aikaan kentällä on Suomen hyökkäys vaarallinen.

Joukkue: Roope Ahonen, Joonas Caven, Shawn Huff, Ville Kaunisto, Mikko Koivisto, Petteri Koponen, Tuukka Kotti, Gerald Lee Jr, Erik Murphy, Matti Nuutinen, Sasu Salin, Jamar Wilson


Sijoitus viime EM-kisoissa: 9

Seurattavia pelaajia:

Petteri Koponen

Yksi Euroopan parhaista pelintekijöistä. Pystyy loistaviin yksilösuoritukseen ja omaa poikkeuksellisen pelisilmän. Tulee olemaan lähellä syöttöpörssin voittoa myös tässä turnauksessa.

Erik Murphy

Susierkki on osoittanut viime vuosina kuuluvansa ehdottomasti maajoukkueen ykköstähtiin. Nelospaikan iso pelaaja jolla pelipaikalle poikkeuksellisen hyvä heittopeli.

Ville Kaunisto

Kaunisto on vihdoinkin lyönyt itsensä läpi. Monesti juuri ja juuri kisakoneesta ulos jäänyt pelaaja on tällä kertaa mukana. Hyvä korinaluspelaaja, hyvä levypallojen kerääjä kummassakin päässä. Mainio back-uppi isojen miesten tontille.


Koripallo EM 2015 Ennakko: Lohko A

Puola


Puola ei ole menestynyt viime vuosina arvokisoissa niinkään. Joukkueessa kuitenkin on potentiaalia. Joukkuetta kantaa Washington Wizardsin veteraani Marcin Gortat, joka on ollut kovassa vireessä harjoitusotteluissa. Gortatilta jäi 2011 EM-kisat väliin loukkaantumisen takia ja onkin nyt todella innolla taas mukana johtamassa maatansa todennäköisesti viimeisen kerran arvokisoissa. Gortatin hoitaessa korinaluespeliä ja tekemässä fyysistä työtä, löytyy Puolan takakentältä kovaa tulivoimaa. Laitalinkki Adam Waczynski tulee olemaan kisojen yksi kovimmista kolmosen heittäjistä. Waczynski heittää syötöstä todella nopeasti ja tarkasti. Niinsanottu catch n' shoot kyky on kovaa luokkaa. Waczynski oli viime vuoden MM-kisoissa Puolan paras pistenikkari 14 pisteen keskiarvolla.
Puolan kansalaisuuden hetki sitten saanut AJ Slaughter tuo joukkueeseen pelintekijäpaikalle syvyyttä. Hän jakaa pelipaikan veteraani Lukasz Koszarekin kanssa. Slaughter valittiin 2014 Ranskan liigan tähdistöön.

Puola tulee olemaan kova haastaja alkulohkon neljän parhaan joukkoon. Taistelee toden teolla Venäjän ja Suomen kanssa sijoista Ranskan takana. Hyvä tasonmittaus Suomelle.


Sijoitus viime EM-kisoissa: 21

Seurattavia pelaajia:

Marcin Gortat

Maansa ehdoton supertähti. Pelaa todennäköisesti viimeistä arvoturnaustaan maajoukkueessa.

Adam Waczynski

Tulee kantamaan paljon vastuuta pisteiden teosta ja häneltä onkin odotettavissa tulista heittopeliä.

Przemyslaw Karnowski

Nuori 21-vuotias centeri on pelannut itsensä maajoukkueeseen ohi veteraani Adam Hrycaniukin. Gonzagan yliopistoa edustava nuorukainen tulee Gortatin kanssa muodostamaan kovan parivaljakon.


Koripallo EM 2015 Ennakko: Lohko A

Israel


Israel ei ole onnistunut valmistavissa harjoitusotteluissa kovinkaan hyvin. Seitsemästä ottelusta joukkue onnistui voittamaan vain Viron. Israel on Bosnian kanssa suurimmat ehdokkaat jäämässä A-lohkosta pohjalle. Israelilla on kaksi selkeästi edukseen erottuvaa pelaajaa. Sacramento Kingsiä NBA:ssa edustava Omri Casspi sekä Nizhny Novgorodiin siirtyny Gal Mekel. Mekel on käynyt Wichita Staten yliopistoa ja pelasi myös muutamia otteluita NBA:ssa ennenkuin siirtyi takaisin Eurooppaan. Mekel on Casspin jälkeen toinen israelilainen NBA:ssa pelannut koripalloilija. Joukkue on kärsinyt elokuun aikana loukkaantumisista, kun kapteeni Yotam Halperin ja Guy Pnini loukkasivat itsensä eivätkä osallistu EM-kisoihin.

Olisi kuitenkin pienoinen yllätys jos Israel kampeaisi itsensä jatkoon alkulohkosta. Israel on lähtökohdiltaan parempi joukkuen kuin Bosnia, mutta jos mielii jatkoon täytyy Suomen, Puolan tai Venäjän epäonnistua.


Sijoitus viime EM-kisoissa: 21

Seurattavia pelaajia:

Omri Casspi

Joukkueen supertähti. Tarkka heittäjä ja ajaa kovaa korille. Kohtuullinen post-pelaaja.

Shawn Dawson

Nuori lahjakkuus. Hyvä heittäjä ja löytää tilan hienosti hyökkäyksissä ja tekee itselleen heittopaikkoja. Puolustuksessa parannettavaa ja tuppaa rikkomaan hieman liikaa.


Ennuste alkulohkon jälkeen1. Ranska
2. Venäjä
3. Suomi
4. Puola

5. Israel
6. Bosnia & Hertsegovina


Seuraa Twitterissä: @vbonukset | @JussiV