Kansojen liiga -menestys siivittää Helmarit lähemmäs EM-kisapaikkaa!

Kansojen liiga -menestys siivittää Helmarit lähemmäs EM-kisapaikkaa!
Helmareiden lohkovoitto Kansojen liigassa on sinettiä vaille varma ja EM-kisapaikan suhteen on pullat hyvin uunissa! Kuva: Alamy

Naisten EM-karsintapolku uusittiin – Helmareilla mainiot saumat kisoihin!


Suomen naisten maajoukkueen pullat ovat tällä hetkellä Kansojen liigassa erittäin hyvin uunissa, kun kahden Kroatiaa vastaan napatun voiton myötä kakkosena olevaan Slovakiaan on jo viiden pisteen etumatka ennen kahta viimeistä ottelua. Suomi kohtaa marraskuun lopussa Romanian ja tästä ottelusta tasapelikin riittäisi käytännössä lohkon kärkipaikkaan. Alempaa selviää tarkemmin, miten merkittävä saavutus lohkovoitto todellisuudessa onkaan!Kansojen liigassa pärjääminen on itsessään jo hieno asia, mutta UEFAn muokattua naisten EM-karsintapolkua, on Kansojen liigassa korkeille sijoille pääseminen jo valtava askel kohti varsinaista turnausta. Keväällä 2024 alkavissa EM-karsinnoissa on jaossa 15 kisapaikkaa emäntämaa Sveitsin seuraksi ja Kansojen liigan B-liigan lohkovoitolla nousisi karsintoihin A-liigaan.

Varsinaisten karsintojen A-liigan lohkoykköset ja -kakkoset etenevät suoraan EM-kisoihin eli tässä jo alleviivataan Helmareiden lohkovoiton suurta merkitystä. Suomi on pääsemässä mittelemään voimiaan Euroopan parhaiden maiden kanssa ja kamppailemaan suorasta kisapaikasta. Entä miten käy, jos Suomi ei kykene saavuttamaan lohkovoittoa tai kakkossijaa karsintalohkossaan?EM-jatkokarsinnassa selvitetään seitsemän viimeistä kisapaikkaa 28 joukkueen voimin. Karsintojen A-liigan lohkokolmoset ja -neloset pelaavat C-liigan parhaimmistoa vastaan ensimmäisellä kierroksella eli Helmarit todennäköisesti näihin otteluihin lähtisi massiivisena ennakkosuosikkina. Nämä otteluparit ovat kaksiosaisia eli vieraspelissä tapahtuva vahinkokin päästäisiin vielä korjaamaan kotona.

Jatkokarsintojen toisella kierroksella mukaan tulevat myös keskenään ykköskierroksella pelaavat B-liigan joukkueet – yhteensä kuusi kappaletta yhtä monesta ensimmäisen jatkokarsintakierroksen otteluparista. Tässä vaiheessa muodostetaan arvalla seitsemän kaksiosaista otteluparia, joiden voittajat etenevät EM-turnaukseen. Arpaonnella on tässä kohtaa iso merkitys, kun kaikki mukana olevat joukkueet voivat kohdata toisensa ilman rajoituksia.

Ensi keväästä eteenpäin kohdataan tasokkaita vastustajia!


Helmareilla on siis kutkuttavat asetelmat koko EM-karsintarupeamaa mietittäessä – Marko Salorannan suojatit ovat esiintyneet loistavan dominoivasti läpi Kansojen liigan ja palkinnoksi on tulossa ansaittu nousu haastaviin A-liigan karkeloihin. Ensi keväänä pelit näillä näkymin siis kovenevat kertaheitolla reippaasti ja toivon mukaan Helmarit ottavat näissä peleissä ne ratkaisevat kehitysaskeleet, joiden siivittämänä porskutetaan vastustamattomasti vuoden 2025 EM-lopputurnaukseen.