Maksublokki tulee! Pystyykö se kuitenkaan estämään pelaamista?

Maksublokki tulee! Pystyykö se kuitenkaan estämään pelaamista?
Jääkö Poliisihallituksen maksublokki väljäksi kuin rikkinäinen siikaverkko vai blokkaako se aivan kaiken?

Heikko blokki, uudet maksutavat vai Pohjoismainen malli?


Ensi vuoden alusta voimaan tulevat rahapelaamisen maksublokit tulevat väistämättä vaikuttamaan pelaamiseen. Se on vielä auki, että mitä nämä vaikutukset lopulta ovat. Seuraavassa muutama vaihtoehtoinen malli tulevasta.

Jos maksublokki jää heikoksi


Poliisihallitus on jo uutisoinut omilla verkkosivuillaan, että se julkaisee heti vuoden alusta listan pelifirmoista, jotka joutuvat blokatuiksi. Maksublokki tulee koskemaan niitä ulkomaalaisia pelifirmoja, jotka markkinoivat Suomeen.

Poliisi myös jo ilmoitti, että tällä hetkellä on käynnissä prosessi markkinoimisen kieltämiseksi viiden ulkomaisen pelifirman kanssa. Nordic Tech Services ja Viking Technology -nimiset firmat on jo asetettu markkinakieltoon ensi vuoden toukokuun alkuun saakka. Nämä kaksi Curacaon lisenssillä toimivaa firmaa ovat markkinoineet Suomeen lottopelejä.

Jos poliisin markkinakieltoprosessi on kovin hidas eivätkä kiellot edes ole pitkiä, niin kovin vahvaa maksublokista ei mitenkään voi saada. Ja jos nyt kieltoprosessissa on viisi pelifirmaa, niin se jättää tämän ulkopuolella huomattavan määrän vedonlyöntialan kymmenistä eri toimijoista.

Heikko maksublokki tuskin näkyisi urheiluvedonlyönnissä oikein mitenkään. Jokunen firma saattaisi pudota pois, mutta Poliisin nykyisellä vauhdilla ja blokki-innolla suurin osa olisi vielä suomalaistenkin käytettävissä.

Vaihtoehtoiset maksutavat


Jos Poliisihallitus lähtisi kiristämään otettaan huomattavasti, ja suurin osa vedonlyöntifirmoista joutuisi blokin alle, niin osa vaihtoehtoisista maksutavoista olisi suomalaisellekin pelaajalle varmasti käytössä.

Ulkolaisiin nettipankkeihin maksublokki ei pääse mitenkään puuttumaan. Jos pelaaja viitsii käyttää viisi minuuttia pankkitilin avaamiseksi vaikka Revolutille, niin jatkossa sitä kautta voi kierrättää vetorahoja mielin määrin. Pankkitilin avaaminen näille verkkopankeille ei ole sen vaikeampaa kuin pelitilin avaaminen mille tahansa vetofirmalle.

Trustly ilmeisesti loppuu vuodenvaihteessa joiltakin sivustoilta. Nyt jo ainakin ColossusBets on ilmoittanut suomalaisille pelaajille, että heille Trustly ei enä käy. Miten sitten käy Skrillin kanssa? EcoPayz ja Paysafecard varmasti toimivat.

Norjan (ja Ruotsin) mallin mukaan


Norja teki aikaisemmin maksublokin ulkomaalaisille firmoille. Ensin blokattiin pankkisiirrot sekä korttimaksut debit- ja credit-korteilta. Norjalaiset olivat pärjänneet etsimällä aina uusia maksutapoja. Viime vuonna blokkiin joutuivat vielä Skrill, Neteller, PayPal ja muut vastaavat nettilompakot. Siinä kohtaa pelaajille jäi enää muutama vaihtoehto, kuten juuri ecoPayz, ulkomaiset pankkitilit ja kryptovaluutat.

Nyt Norjassa on vielä varoiteltu, että pääsy ulkolaisten vetofirmojen sivuille kielletään kokonaan.

Norjan malli saattaa olla Suomen tie hetken aikaa, mutta lopulta me kuitenkin aina seuraamme ruotsalaisia. Ruotsissa on käytössä lisenssimalli, ja Suomeenkin tämä tulee todennäköisesti lähivuosina. Aikataulusta ei oikein osaa sanoa.

Kokoomus tullee keväällä voittamaan eduskuntavaalit ja muodostamaan hallituksen. Kokoomuksesta on jo ilmoitettu, että lisenssimallin valmistelu olisi syytä aloittaa mahdollisimman pian. Veikkauskin on jo todennut, että monopoli on tullut tiensä päähän. Veikkauksen markkinaosuus on putoamassa alle puoleen, eikä se siitä enää nouse.