Korvat hörölle, musiikin ystävät! - Lyö vetoa Grammy-palkinnoista

Korvat hörölle, musiikin ystävät! - Lyö vetoa Grammy-palkinnoista
Grammy-palkinnot tulevat taas ja se tarkoittaa vedonlyöntiä musiikkikohteista. Katso palkintokategoriat, ehdokkaat ja kertoimet.
Grammy Awards eli Grammy-palkinnot jaetaan vuosittain Yhdysvalloissa musiikin saralla. Kyseessä on puhtaasti amerikkalainen gaala, mutta USAn ollessa länsimaisen kulttuurin merkittävin mekka herättävät palkinnot kiinnostusta kansainvälisesti – myös vedonlyöjien!

Grammy Awards -tapahtuma 2024 järjestetään 4. helmikuuta, Suomen aikaa maanantaina puolella kello kahdelta yöllä alkaen.

Kertoimet tärkeimmille ehdokkuuksille julkistivat ensimmäisinä vedonlyöntiyhtiö Bethard.

Vuoden albumi
Arvostettu vuoden albumi -palkinto on yhä nykymaailmassa kovaa valuuttaa, vaikka moni kokee, ettei yhtenäisiä albumeita enää arvosteta samaan tapaan kuin ennen. Singlejä julkaistaankin promootioarvon ja Spotify-julkaisun helppouden takia niin paljon, että joitain potentiaalisia levyjä voi jäädä ehdokkaista poiskin, nimittäin vähintään 51 % albumin sisällöstä on oltava uutta.

Suosikkina vuonna 2024 kategoriassa on Taylor Swiftin Midnight. Albumi julkaistiin jo vuoden 2022 lopulla, mutta gaalassa se saa olla mukana, nimittäin Grammyissä palkitaan aina edellisen vuoden 1.10.-15.9. julkaistut julkaisut. Kyseesä on 33-vuotiaan artistin jo kymmenes albumi. Hän on voittanut jo 12 Grammyä, mukaan lukien useita parhaan albumin palkintoja. Hänellä on ensi gaalaan hulppeat kuusi ehdokkuutta!

Kirittäjäehdokkaina perässä tulevat SZA ja Lana Del Rey.

Vuoden kappale
Song of the Year on usein suomennettu vuoden lauluksi, mutta ehkä vuoden kappale tai vuoden biisi olisi nykyään osuvampi termi. Kategoriassa haetaan biisiä nimenomaan biisin näkökulmasta, nimittäin esittäjää ei palkita vaan kappaleen tekijät ja tuottajat.

Samaiselta Taylor Swiftiltä löytyy myös tämän kategorian ykkösheppa vedonlyöntiyhtiöiden mielestä, nimittäin Taylor Swiftin Anti Hero. Sen kerroin on 1,50, kun seuraavalla Miley Cyruksen kappaleella se onkin jo 3,50.Paras uusi artisti
Uuden artistin osalta kärkinimenä pidetään Ice Spicea. Kyseessä on newyorkilainen naisräppäri, joka on syntynyt heti millenniumin kynnyksellä 1. tammikuuta 2000. Hänen uransa alkoi vasta hiljattain, mutta on saanut jo reippaasti nostetta naisten tekemän räpin nousun vanavedessä. Viime kesänä artistin piti esiintyä myös Suomessa Tampereen Blockfesteillä, mutta keikka peruuntui. Pari vuotta vanhempi laulaja-lauluntekijä Coco Jones on vetofirmojen mielestä toinen potentiaalinen nimi olemaan vuoden tulokasartisti.

Vuoden levytys
Vuoden levytys- eli Record of the Year -kategoriassa peli on selvä: nyt haetaan vuoden isointa lekaa eli biisiä. Tämä menee helposti sekaisin edellä mainitun Song of the Year -kategorian kanssa. Erona kuitenkin siis se, että tässä kategoriassa otetaan huomioon myös esiintyvän artistin rooli kappaleessa, ei vain tekijöiden ja tuottajien.

Ehdokkaat ovat pitkälti samoja kuin vuoden kappaleessa, ja kolmen kärki onkin identtinen. Tässä mielessä molempien kategorioiden mukana pitäminen on hieman vaikea perustella ja ainakin vedonlyöntimielessä näiden pyörittely on todella haastavaa.