EA Sportsin legendaarinen jalkapallopeli FIFA vaihtaa nimeään!

EA Sportsin legendaarinen jalkapallopeli FIFA vaihtaa nimeään!
Kansainvälisen jalkapalloliiton ja pelistudio Electronic Artsin yhteistyö tulee päätökseensä tänä vuonna. Jatkossa legendaarinen futispeli tunnetaan uudella nimellä. (Kuva: ©rokastenys/123RF.COM)
FIFA-brändätty legendaarinen jalkapallosimulaattori on varmasti maailman tunnetuin futispeli. Nyt Electronic Artsin klassikkopeli tulee kuitenkin ainakin nimensä puolesta tiensä päähän, kun yhtiön ja kansainvälisen jalkapalloliiton lähes 30-vuotinen yhteistyö päättyy. Pelisarjan osalta tämä tietää myös FIFA-nimen kuoppaamista.

Vuodesta 1993 lähtien julkaistu pelisarja tunnetaan jatkossa nimellä EA Sports FC. Uuden sarjan ensimmäinen peli julkaistaan loppuvuodesta 2023. Vielä tänä vuonna julkaistaan kuitenkin vanhan brändin mukainen FIFA 2023.


Mikä muuttuu, vai muuttuuko mikään?


Neuvottelut Electronic Artsin ja kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan välillä kariutuivat mihinkäs muuhunkaan kuin rahaan. Fifan lisenssin hinnaksi on huhuiltu yli miljardia euroa seuraavalta neljän vuoden sopimusjaksolta, joten penneillä ei tässä sirkuksessa pelata. EA on ollut vuosikaudet kovin kriittinen hurjista lisenssimaksuista, joten isona yllätyksenä uuden sopimuksen kariutuminen ei tullut.

Itse pelin osalta uuden brändin vaikutukset lienevät kuitenkin varsin pieniä. EA on neuvotellut jo sopimukset yli kolmenkymmenen maailman huippuliigan kanssa ja saman sateenkaaren alla on myös jo lähes 20 000 jalkapalloilijaa, jotka pelaavat Euroopan pääsarjoissa, kuten Valioliiga, Serie A ja La Liga. Kaikki maailman suurimmat sarjat ja monia pienempiäkin tulevasta EA Sports FC:stä siis tulee löytymään.

Fifan puuttuminen yhteistyöstä tietää kuitenkin yhtä isoa muutosta konsolipeliin. Kansainvälisiä arvoturnauksia, kuten vaikkapa jalkapallon MM-kisat Qatarissa, ei jatkossa enää pelistä löydy. FIFA 2023 on siten viimeinen "painos", jossa voi pelata esimerkiksi seuraavan MM-turnauksen maisemissa ja joukkueilla.

Fifa iskee takaisin?


Fifa ei tapansa mukaan niellyt takaiskua kovinkaan mielellään. Liiton puheenjohtaja Gianni Infantino ilmoitti tuoreeltaan, että Fifa on jatkossakin mukana pelimarkkinoilla. Nähtäväksi kuitenkin jää, mikä reitti kansainväliselle jalkapalloliitolle on tarjolla. EA Sportsin lyöminen ei tässä kilpajuoksussa ole helppoa.

EA Sportsilla on tässä kisassa selkeä etu, sillä on teknistä osaamista sekä myös lähes kaikkien muiden alan toimijoiden tuki. Maailman suurimmat seurajoukkuekilpailut, kuten Mestarien liiga sekä Valioliiga, ovat jo ilmaisseet tukensa uudelle EA Sportsin luomukselle. Fifa on puolestaan melko ikävässä välikädessä, sillä monissa skandaaleissa ryvettyneellä liitolla ei oikeastaan ole juuri muuta tarjottavaa, kuin houkutteleva nimi.


Pelaajien kissanpäivät jatkuvat!


Uudistus tuskin tulee iskemään kovinkaan rajusti siihen tärkeimpään kohderyhmään, eli konsolipelaajiin. Loppuvuodesta julkaistava FIFA tulee EA:n mukaan olemaan kaikesta huolimatta historian suurin, kaunein ja kallein FIFA-versio. Tämän jälkeen EA keskittyy täysillä omaan uuteen tuotteeseensa ja eiköhän jättimäisillä lihaksilla tule kovaa jälkeä ilman kansainvälisen liitonkin apua.

Fifa puolestaan suunnittelee parasta aikaa omaa vastaiskuaan. Käytännössä on vielä liian aikaista arvailla, että minkä pelistudion tai -studioiden kanssa mahtiliitto yhteistyönsä aloittaa. Niin tai näin, lähes rajattomilla resursseilla operoiva Fifa saanee sekin kelpo pelin tuotettua markkinoille melko nopealla aika taululla. Joten ei muuta kuin huoli pois pelaajat, tulevaisuus on kaiken järjen mukaan valoisa!